Gelukkig zijn kun je leren
  • Home
  • PEP COACHT
    • INSCHRIJVEN
  • PEP SCHRIJFT
    • Stinkend rijk & ziels-gelukkig
    • GELUK IN DE POCKET >
      • BESTEL HIER
    • WIE IS HIER NOU DE BAAS >
      • BESTEL HIER
    • BESTEL ER 3
  • PEP TALKS
  • RELATIETHERAPIE
  • CONTACT

VEEL SUCCES

10/31/2016

0 Comments

 
Picture
Ik kijk altijd met kromme tenen naar de optredens van Donald Trump. Vermakelijk om te zien, de grote ‘alfa-male’ met zijn getuite open mond en uit de bocht vliegende one-liners. Maar ook treurig om te beseffen hoe ver hij ermee is gekomen. Hoe kan dat toch?
Manfred Kets de Vries schreef in zijn boek “Wat leiders drijft” (2006) uitgebreid over de (alom aanwezige) narcistische leider. Het is zeer waarschijnlijk dat jij er ook een kent, in je eigen omgeving aan de top van een organisatie. Het is die manager of leider die een dikke huid heeft (vinden we stoer, hadden wij dat maar!), een visie, succes en status. En die een tekort heeft aan empathie, luisterend vermogen en sensitiviteit.

Maar een dikke huid laat geen feedback door, een visie kan daardoor ook een tunnelvisie zijn, succes is zowiezo vluchtig en status maakt nog niet meteen gelukkig (ook al denken we allemaal van wel). En zonder sociale vaardigheden leef je in je eigen wereld.
Picture

Groepsdenken en angst als voedingsbodem

Wat dan te doen met die leider, die ons allemaal weet te tergen en uit te dagen met zijn dominant gedrag en dat zelf voor krachtig leiderschap verslijt? Laat ik uit eigen ervaring spreken: we verliezen het. Althans: ik heb het meerdere malen verloren, door angst. Niet mijn eigen angst, want ik was de opstandige rebel, knokte en feedbackte dat het een lieve lust was. Dat resulteerde uiteindelijk in een al dan niet gouden handdruk, respect en een bedankje voor bewezen diensten. Ik doel op de angst van collega’s die in koor riepen: “deze baan is beter dan niets, dus ik buk wel en houd liever mijn mond”. Door de narcist verward met: er is geen probleem, en ik heb draagvlak!
Groepsdenken dus, vormt de stilzwijgende voedingsbodem voor de narcistische leider. Groepsdenken gebaseerd op een kapitale denkfout: dat HIJ macht heeft en WIJ niet. Een denkfout, want macht is altijd machtsafstand. Wie heeft meer macht dan de ander? De leider heeft in elk geval de formele macht, maar bijvoorbeeld de inhoudelijke macht is verdeeld over alle medewerkers. En de informele macht is in handen van de oudgedienden, de partners, de buitendienst of een andere groep binnen de organisatie. Samen sta je sterk…maar zie het maar eens te mobiliseren.


Groepsdenken verhult ook de kracht van je eigen regie, omdat in groepsdenken onze verliesvermijding zit ingebakken: je weet wat je hebt,  maar niet wat je krijgt.
Alsof je daar verder niet in kan sturen... Wil je jezelf hier verder in bekwamen?


Picture
Je ziet aan Trump (en anderen) dat je dankzij of ondanks botte dominantie succesvol kunt worden. Gelukkig worden is echter van een andere orde.  Wil je meer lezen over de rol van groepsdenken, de invloed van verliesvermijding en over het verschil tussen succes en geluk? Bestel dan hier mijn nieuwe boek “Geluk in de Pocket!”
GELUK IN DE POCKET

WAT KUN JIJ DOEN...?

Wil je je wapenen tegen 'de Trumpen' in jouw omgeving en de ultieme skills opdoen om je eigen geluk op een hoger plan te brengen? Kom dan naar mijn vrijdagmiddag Leercafe in Amersfoort (4/11), Delfgauw  (18/11), Doorn (25/11) of Maastricht (9/12)!

IK GA NAAR HET LEERCAFE
0 Comments



Leave a Reply.

    PEP DEGENS

    Picture

    Archives

    June 2018
    November 2017
    October 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016


    Categories

    All

    RSS Feed


    Foto

MORGEN WEER EEN DAG...kies jij ook voor groei & geluk?

Laat hier je mailadres achter als je regelmatig gratis groei- en gelukstips wil ontvangen of op de hoogte wilt blijven van de nieuwste workshops, boeken of trainingen.
© Copyright 2018 - Productie en realisatie PMGToday - Media & Marketing 3.0